maandag 5 januari 2015

Wat zit er in het vat voor 2015?

Wat zit er in het vat voor 2015?

Een nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen, nieuwe prijzen, zoals het credo luidt. Uiteraard wens ik aan al mijn lezers een ontzettend gelukkig en hopelijk ook (financieel) gezond 2015. Ons staat in mijn opinie een spannend jaar te wachten. Met alles wat de laatste tijd sterk gedaald is, kan het alleen maar beter gaan, zou je misschien denken. Mijn onderbuikgevoel zegt echter iets heel anders. Een kleine uitleg zal hierbij wellicht gewenst zijn. Ik bespreek daarom graag met jullie wat belangrijke pijlers die voor ons koude kikkerlandje in 2015 een hoop zullen bepalen. Let op: dit is mijn persoonlijke visie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

De euro

Laten we een van de zwaarste dobbers maar meteen erbij pakken: de euro. Een pijnlijke daling van de munt was al langer aanstaande onder deze omstandigheden. De munt liet historische dieptepunten zien ten opzichte van de dollar, mede doordat laatstgenoemde als gevolg van de enorm aansterkende Amerikaanse economie zeer wel wist te varen. Maar het zijn diezelfde Amerikanen die claimen: What goes up, must come down. Zal hun geliefde dollar dan in 2015 zijn koers wijzigen? Het lijkt er niet op. Voor het komende jaar zal de euro nog iets dalen om vervolgens (weliswaar redelijk stabiel) op een laag niveau te blijven, denk ik.

Olie

Letterlijk genomen zit er teveel olie in het vat. De schalieolie uit de VS, vermeerderd met de olie van de OPEC en Rusland, is teveel. Rusland produceerde afgelopen jaar meer olie dan in 2013 en gaat nog wel even door. De OPEC gaat eveneens niet inhouden. En de VS produceerde in 3 decennia niet zoveel. Verwacht dus nog maar even prettige prijzen aan de pomp.

Werkloosheid

De werkloosheid steeg in de afgelopen maanden gelukkig niet. Helaas was er ook geen daling te zien. De komende maanden verwacht ik geen schokkende cijfers te zien op dit vlak, eerder een stilstand. Tenzij er toch alsnog deflatie gaat optreden in Nederland. In dat geval zal een rem op de consumentenuitgaven (in afwachting van lagere prijzen) de werkgelegenheid in onder andere de retail een negatief effect hebben op de werkloosheid.

Groei

Voor dit jaar verwacht DNB 1,2 procent groei. In 2016 hoopt onze centrale bank dat er 1,5 procent groei is. Dat is niet veel. Nederland voelt de klappen van de wereldeconomie en het herstel van de
crisis. Al met al wordt het dus geen jaar van weelde en groei, maar een extra hersteljaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten