donderdag 20 oktober 2016

Ahold-Delhaize concern presenteert eerste gecombineerde cijfers

De eerste gecombineerde kwartaalcijfers van de nieuwe supermarktgigant Ahold-Delhaize zijn binnen. Gelukkig laten de cijfers groei zien, maar er is hier en daar ook nog wel wat aan te merken.
Omzetgroei in Europese landen
De verkopen in Nederland stegen met ruim 4 procent. De Albert Heijn formule nam hiervan een groot deel voor haar rekening en ook online namen de verkopen flink toe. Online ging het hierbij zowel om Ah.nl als om de verkopen van Bol.com. Ook in België was er groei. Online zag Bol.com hier haar verkopen stijgen en verder lieten de supermarkten van Albert Heijn en Delhaize 1,7 procent omzetgroei zien. Enkele andere Europese landen lieten nog sterkere groeicijfers zien. Zo steeg de omzet in Griekenland en Roemenië zelfs met ruim 8 procent.
Amerikaanse markt is moeilijk
De situatie op de Amerikaanse markt is wat zorgelijk. Hier hebben de ketens last van een deflatoire ontwikkeling. Dit is voor het concern best lastig, want inmiddels haalt Ahold-Delhaize twee derde deel van haar omzet uit de VS. De tendens van dalende prijzen zal naar verwachting ook de rest van dit jaar doorzetten. Naast de kracht van de deflatie komt een deel van de prijsdalingen ook voor rekening van de moordende concurrentie. Het lukte het Ahold-Delhaize concern om haar omzet te laten groeien, maar op de verkopen werd minder winst gemaakt.
Ahold-Delhaize in cijfers
In cijfers kwam Ahold-Delhaize iets hoger uit dan in het vergelijkbare kwartaal vorig jaar. De operationele winst kwam te liggen op 513 miljoen euro terwijl de omzet uitkwam op 14,5 miljard euro. In percentages uitgedrukt nam de omzet hiermee toe met 2,6 procent. De nettowinst van Ahold-Delhaize kwam dit derde kwartaal te liggen op 236 miljoen euro.
De nieuwe Amerikaanse president
Het is nog te vroeg om te bepalen of de presidentsverkiezingen in Amerika de toekomstige prestaties van de supermarktketen zullen beïnvloeden. Als de nieuw gekozen president Trump inderdaad zijn investeringsplannen in de infrastructuur gaat realiseren, zal daar veel geld voor nodig zijn. Dat geld zal moeten worden geleend en dit kan inflatie in de hand werken. Mogelijk zal hierdoor het spook van de deflatie worden gekeerd. Uiteindelijk zal natuurlijk alleen een reële toename van de koopkracht de omzetresultaten structureel verbeteren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten