dinsdag 3 januari 2017

Groen licht voor overname LinkedIn

EU-commissaris Verstager (Mededinging) heeft enkele dagen geleden bekend gemaakt dat Microsoft social media website LinkedIn over mag nemen van Brussel. De voorwaarde van het groene licht voor de overname, is dat de concurrentie tussen online sociale netwerken voor professionals hierna ook nog mogelijk moet blijven.

Een overname met enkele belangrijke eisen
Om ervoor te zorgen dat er inderdaad concurrentie blijft bestaan tussen sociale netwerken voor professionals, moet de overname aan enkele belangrijke eisen voldoen. Zo moet Microsoft computerproducenten en computerdistributeurs vrij laten om LinkedIn niet op Windows te installeren, mochten zij dit niet willen. Microsoft mag hen dus niet verplichten om dit wel te doen. Daarnaast moeten softwareontwikkelaars voor concurrerende netwerksites toegang kunnen krijgen tot de gegevens in de Microsoft-clous.

Vrije keuze in netwerken moet behouden blijven
Verstager verklaart zelf dat er steeds meer Europeanen zijn die zich inschrijven voor professionele sociale netwerken. Deze netwerken zijn volgens haar belangrijk voor het contact met en de interactie tussen beroepsgenoten en om een nieuwe loopbaan te vinden en daarom is vrije keuze van netwerken erg belangrijk. De overname van LinkedIn door Microsoft mag dus doorgaan, maar wel alleen als de vrije keuze in de sector echt behouden blijft.

Het is een flinke overname voor Microsoft, aangezien LinkedIn wereldwijd maar liefst 400 miljoen leden heeft. In Nederland zijn 6 miljoen mensen actief op LinkedIn. Of er veel gaat veranderen aan het social media netwerk voor professionals na de overname van Microsoft, is nog even afwachten. De kans is groot dat er enkele veranderingen doorgevoerd worden in het sociale netwerk voor professionals, maar hier is nog niets over bekend gemaakt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten