donderdag 27 april 2017

Aandelen kopen? Let op de koers-winstverhouding

Veel beginnende beleggers kopen aandelen van succesvolle bedrijven, ofwel bedrijven die goede cijfers behalen, waar positieve artikelen over worden geschreven en met een rooskleurige toekomst. Het is goed om in succesvolle bedrijven te investeren, maar zeker niet alle succesvolle bedrijven zijn interessant voor jou als belegger. Om te achterhalen of een bedrijf inderdaad de moeite waard is om in te investeren, bereken je altijd de koers-winstverhouding.

Wat is de koers-winstverhouding?

De koers-winstverhouding geeft snel en eenvoudig aan of een aandeel te duur is, door te kijken naar de prijs van het aandeel en het rendement van het aandeel. De verhouding wordt berekend aan de hand van de winst en de prijs van het aandeel en is vrij eenvoudig te berekenen. Zo deel je de winst van een bedrijf simpelweg door het aantal uitstaande aandelen en heb je de koers-winstverhouding van het betreffende bedrijf al berekend.

 Waarom de koers-winstverhouding?

Een bedrijf kan succesvol zijn en goede aandelen uitgeven, maar dan wil je er nog niet te veel voor betalen. Neem bijvoorbeeld een bedrijf als Amazon. Het gaat goed met Amazon en als we beursgoeroes en experts moeten geloven, blijft het nog wel even goed gaan met de techgigant. Nu zou je denken dat het aanschaffen van een paar Amazon aandelen een goed idee is, maar dan moet je eerst de koers-winstverhouding berekenen.

Deze verhouding staat nu op 110. Dit zegt je misschien niets, maar Warren Buffett vindt aandelen pas goedkoop als de koers-winstverhouding onder de 15 staat. De aandelen van Amazon zijn volgens deze topbelegger dus zeker niet goedkoop, maar kun je zelfs duur noemen. Koop je een aandeel van Amazon, dan betaal je in feite veel te veel voor jouw goede aandeel. En omdat de kosten van jouw investering van jouw rendement af gaan, is een investering in Amazon aandelen door de hoge koers-winstverhouding dus niet interessant.

1 opmerking: