donderdag 13 april 2017

Beleggers maken zich geen zorgen om Frankrijk

Na de Nederlandse verkiezingen, is het bijna tijd voor de Franse verkiezingen. Landelijke verkiezingen brengen vaak bepaalde zorgen met zich mee voor beleggers, maar op de beurs is er geen sprake van paniek om de verkiezingen in Frankrijk. Beleggers maken zich geen zorgen, maar rekenen juist op minder beweeglijkheid op de beurs. Dit blijkt uit een artikel van Bloomberg over de ontwikkelingen op de VStoxx Index. Deze index meet de beweeglijkheid van de belangrijkste Europese aandelen.

VStoxx Index: volatiliteit flink afgenomen

Kijken we naar de VStoxx Index, dan zien we dat de volatiliteit of beweeglijkheid van de belangrijkste Europese aandelen de afgelopen maand aanzienlijk is afgenomen. Het aantal handelaren dat denkt dat de volatiliteit af zal nemen, is drie keer zo groot als de groep die op verhoogde spanning op de beurzen rekent.

Nederlandse verkiezingen vielen mee, nu minder nerveus

Als het aan de schrijvers van het Bloomberg-artikel ligt, is de uitslag van de Nederlandse Kamerverkiezingen een belangrijke reden voor de afname van de nervositeit onder beleggers. Door de ruime overwinning van de VVD denken veel beleggers dat een presidentschap voor Marine Le Pen (Front National) minder aannemelijk is geworden. Er is nog steeds een risico dat deze vrouw de president van Frankrijk wordt, maar veel beleggers maken zich er nu toch minder zorgen om. Had Geert Wilders de verkiezingen in Nederland gewonnen, dan was dit wel anders geweest. Omdat hij in Nederland heeft ‘verloren’, zijn veel beleggers echter minder zenuwachtig om de verkiezingen in Frankrijk.


De eerste stemronde van de Franse verkiezingen vindt plaats op 23 april. De tweede stemronde van de Franse verkiezingen vindt later plaats, namelijk op 7 mei. Tijdens de Franse verkiezingen wordt er een nieuwe president gekozen, die vervolgens vijf jaar mag blijven zitten.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten