woensdag 1 april 2015

Blokker: een retailketen in de problemen

Dat het niet zo goed ging met Blokker, was al langer bekend. De economische crisis heeft zo zijn invloed gehad op verschillende bedrijven, maar Blokker is misschien wel één van de retailketen die het meeste last heeft gehad van de ongunstige economische situatie in Nederland van dit moment. Zo kampt Blokker al jaren met dalende omzetten, mede omdat de franchisewinkels van de keten minder bezoekers trekken en omdat de klanten die wel komen minder te besteden hebben. Hoewel de keten nog wel heeft geïnvesteerd in een vernieuwde webwinkel met een groot aanbod, heeft men niet voldoende binnengehaald met deze investering om de tegenvallende resultaten in de winkels te compenseren.

Dat Blokker een minder hoge winst had dan voorgaande jaren, was dus geen verrassing. Echter, dat het zo slecht met het bedrijf ging als in februari bekend werd gemaakt door de retailketen, kwam voor velen toch als een verrassing. Zo kondigde de retailketen in februari een grote reorganisatie aan, waarbij 440 arbeidskrachten in de 500 franchisewinkels van de keten hun baan bij Blokker zouden verliezen. Natuurlijk was dit geen eenvoudige beslissing voor Blokker, maar door de slechte resultaten van het bedrijf en zelfs een dreigend faillissement had de retailketen geen andere keuze. Zo stelde Blokker dat er simpelweg te veel werknemers per franchisewinkel waren aangenomen, waardoor de kosten te hoog waren geworden en men enkele werknemers per winkel moet laten gaan.

Vakbonden: 440 arbeidskrachten is te veel
Na de aankondiging van de reorganisatie, kwamen de vakbonden direct in actie. Zij stelden dat het ontslaan van 440 arbeidskrachten te heftig was en er minder arbeidskrachten ontslagen zouden moeten worden. Na lang overleg tussen Blokker en diverse vakbonden werd uiteindelijk besloten om 390 arbeidskrachten te ontslaan, in plaats van de 440 arbeidskrachten die in eerste instantie hun baan zouden verliezen. Precies 50 arbeidskrachten werden dus gespaard door de reorganisatie, maar helaas wilde Blokker niet meer arbeidskrachten behouden. Dit gegeven benadrukt nogmaals hoe slecht het met de retailketen gaat.

Een sociaal plan voor de ontslagen werknemers
In maart werd bekend gemaakt dat Blokker met de vakbonden een sociaal plan heeft bedacht voor de werknemers die worden ontslagen bij de winkelketen. Volgens de directie van blokker bestaat dit sociaal plan onder andere uit een goede financiële vergoeding voor de werknemers die ontslagen worden, het volgen van een opleiding, juridische bijstand en financieel advies. Wat het sociaal plan voor de ontslagen werknemers precies inhoudt is nog niet duidelijk, maar dat de vakbonden met het sociaal plan akkoord gaan is wel zeker. Dit doet vermoeden dat het sociaal plan voor de ontslagen werknemers een eerlijk en aantrekkelijk sociaal plan is, waarmee de 390 ontslagen werknemers van de keten gecompenseerd moeten worden voor hun plotselinge ontslag.

De toekomst van Blokker is onzeker

Hoe de toekomst van Blokker eruit zal zien, is onzeker. Door het ontslag van 390 werknemers heeft de keten in ieder geval meer ademruimte om een nieuw jaar door te komen, maar of dit de keten ook echt gaat redden is onduidelijk. Als er niet meer bezoekers naar de winkel komen, de klanten van de keten niet meer gaan besteden en de webwinkel niet meer oplevert, zal Blokker naar verwachting alsnog in de problemen komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten