vrijdag 6 juni 2014

High-frequency handel verder onder druk

\Amerikaanse beurswaakhond SEC maatregelen tegen high frequency handel introduceren. Op deze manier hoopt de toezichthouder de eerlijkheid terug op de beursvloer te brengen. In Amerika bestaat momenteel grofweg 75 procent van de beurshandel uit high-frequency handel.
De high-frequency handel moet worden aangepakt door middel van een ‘anti-disruptive trading’-regel. De agressieve handel op korte termijn wordt zo tegengegaan. High-frequency handel gebeurt automatisch en op basis van algoritmen.
Niet alleen de high-frequency handel wordt genoemd in de maatregelen. Ook de zogenaamde dark pools, privé handelsplekken van banken waar de buitenwereld maar weinig inzicht in heeft, moeten transparanter worden.
De maatregelen tegen high-frequency handel en ondoorzichtige handelsplekken komt overigens niet uit de lucht vallen. De hervormingen volgen na een in 2010 ingezet onderzoek om te kijken hoe de beurshandel anders ingericht kan worden. De noodzaak voor hervormingen werd nog groter toen afgelopen 6 mei een ‘flash crash’ plaatsvond op Wall Street, waardoor er in één klap 1 biljoen (12 nullen!) dollar verdween. Uit onderzoek bleek dat het enorme verlies een gevolhg was van een sneeuwbaleffect dat ontstaan was uit een computeralgoritme, de basis voor high-frequency handel.

Amerika niet eerste tegen high-frequency handel

Als high-frequency handel straks in Amerika aan banden wordt gelegd, is het niet de eerste natie die deze vorm van handel tegengaat. Italië kent sinds 2013 een belasting op high-frequency handel. Zo wordt er een belasting geheven van 0,02 procent over transacties die minder dan een halve seconde in beslag nemen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten