maandag 11 mei 2015

Supermarktketen Tesco gaat door diep dal

Bijna 6,4 miljard pond verlies! Zo’n hoog verlies maakte supermarktketen Tesco niet eerder tijdens haar 96-jarige bestaan. Het afgeven van veel te hoge winstverwachtingen en een fors boekhoudschandaal bracht Tesco vorig jaar al in de problemen.

Sterke concurrentie op de thuismarkt

Tesco voelt momenteel in Groot Brittannië de sterke concurrentie van buitenlandse supermarktketens als Lidl en Aldi. Doordat het klantenbestand flink terugloopt moet stevig op de winkelpanden worden afgeschreven. Wel is Tesco in Groot Brittannië met 29 procent marktaandeel nog steeds de grootste supermarktketen. Met name de rest van Europa stelt in de resultaten teleur. Ook blijkt de winstgevendheid van het concern momenteel groter te zijn in Azië dan in Groot Brittannië.
Topman Dave Lewis laat weten ondanks alle problemen goede toekomstperspectieven te zien. Het aandeel Tesco dat vorig jaar 40 procent inzakte, heeft dit jaar weer een stijging van 24 procent laten zien.

Rating omlaag

Naast afboeking op het vastgoed en verminderde opbrengsten door de prijzenslag met concurrenten, laat de balans van Tesco ook een netto schuld zien van 8,5 miljard pond. Daarnaast gaapt er een gat in de pensioenvoorziening van 3,9 miljard pond.
Standard & Poor's en Moody’s verlaagden eerder al hun rating voor de supermarktketen. Na het vernemen van de verliescijfers heeft nu ook Fitch de rating verlaagd naar BBB-.

Aantrekken van nieuw geld


Om de schulden te matigen zal Tesco een deel van haar bedrijfsonderdelen moeten verkopen. Hoe dit zal gaan gebeuren maakte Tesco tot nu toe niet bekend. Ook zijn er analisten die de mogelijkheid zien van een aandelenemissie als manier om nieuw geld op te halen. De lage rating die nu alle drie de kredietbeoordelaars aan Tesco geven, maakt het moeilijker voor het bedrijf om geld aan te trekken. Veel institutionele beleggers mogen volgens hun statuten niet beleggen in bedrijven met zo’n laag kredietoordeel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten