donderdag 4 mei 2017

Let op: Amerikaanse aandelen zijn erg duur

Veel beleggers houden zich bezig met het aankopen van Amerikaanse aandelen, maar zien niet dat deze aandelen op dit moment erg duur zijn. De waardering van de Amerikaanse aandelenmarkt is op dit moment, op twee momenten na, zelfs nog nooit eerder in de geschiedenis zo hoog geweest als nu. Meer over de huidige waardering van Amerikaanse aandelen, lees je op deze pagina.

Hoge waarderingen voor Amerikaanse aandelen: de cijfers

De Amerikaanse S&P-index heeft op dit moment 10-jaars koers-winstverhouding van boven de 28 en is uitzonderlijk duur. Kijken we naar het historisch gemiddelde op de lange termijn, een koers-winstverhouding van 16 voor de S&P-index in Amerika, dan is de index nog duurder. Alleen in het jaar 1929 (vlak voor grote beurskrach) en in het jaar 2000 (vlak voor het barsten van de technologie zeepbel), waren de aandelen duurder dan nu.

 Gelukkig geen klassieke manie op de beurzen

Kijken we naar het verleden, dan zien we dat hoge aandelenprijzen eigenlijk altijd gepaard gaan met uitbundige markten en irrationeel gedrag. Gelukkig is deze klassieke manie vandaag de dag niet aan de orde, maar het kan natuurlijk nog wel gaan gebeuren.

James Montier van vermogensbeheerder GMO geeft aan dat er haast ongelooflijke aannames vereist zijn om te kunnen volhouden dat de waarderingen op de huidige markten ‘fair’ zijn. Oftewel: de aandelen zijn op dit moment simpelweg veel te duur en dit kan niemand ontkennen. GMO’s methode om waarderingen van diverse beleggingscategorieën te beoordelen, is gebaseerd op het idee dat waarderingen na verloop van tijd de neiging hebben om terug te keren naar langjarige trends. Volgens James Montier laat deze methode zien dat nu op de middellange termijn veel lagere rendementen kunnen worden verwacht dan gebruikelijk. GMO neemt op dit moment daarom relatief defensieve posities in binnen de assetallocatieportefeuilles. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten