donderdag 18 mei 2017

Opvallend: meer winst met obligaties uit dictator-landen

Wil je verantwoord beleggen, dan kun je je beter helemaal niet bezig houden met obligaties uit de verschillende dictator-landen. Wil je echter vooral veel rendement behalen, dan zijn deze beleggingen eigenlijk best interessant. Obligaties uit landen die het niet zo nauw nemen met democratie, leveren op de lange termijn namelijk veel meer rendement op.

Obligaties uit dictator-landen interessant op korte termijn

Uit een onderzoek van Bloomberg is gebleken dat de obligaties uit de verschillende dictator-landen vooral interessant zijn op de korte termijn. In het onderzoek van Bloomberg zijn de rendementen van obligaties uit vrije landen afgezet tegen die uit niet-vrije landen, bijvoorbeeld landen met een dictatuur. De obligaties uit niet-vrije landen hebben het afgelopen jaar een rendement van 15 procent laten zien, terwijl de rendementen van obligaties uit vrije landen op een gemiddeld rendement van 8,6 procent bleven hangen. Het rendement voor obligaties uit dictaturen is voor de afgelopen twee jaar zelfs nog hoger.

Alleen als we naar de lange termijn kijken, zijn de rendementen van obligaties uit vrije landen hoger. Wil je vooral op de lange termijn beleggen, dan kun je dit dus beter in vrije landen doen. Handel je op de korte termijn, dan zijn de obligaties uit dictator-landen toch echt interessanter.

 Macht zorgt voor stabiliteit

Het rendement van obligaties uit dictaturen is niet voor niets hoger dan in de vrije landen. Dit heeft namelijk te maken met het feit dat dictators er alles aan doen om hun macht te behouden, ook als dit ten koste van de bevolking van het land gaat. Dit is natuurlijk helemaal niet goed, maar het zorgt wel voor een stabielere situatie in het betreffende land. Landen waar dictators aan de macht zijn, leveren op de korte termijn dus stabielere resultaten dan landen met een vrije politieke situatie. Op de lange termijn heft dit verschil zich op en zijn vrije landen interessanter. 

Meer over obligaties op Wikkipedia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten