donderdag 3 augustus 2017

Aandelen kopen? Kijk ook naar de toeleveranciers van een bedrijf

Je hebt besloten een deel van jouw vermogen in aandelen te willen investeren, zodat je jouw vermogen nog verder kunt laten groeien. Een goede beslissing, maar dan is het wel erg belangrijk om in goede aandelen te investeren. Dit lijkt gemakkelijk, maar het is toch lastiger dan je denkt. Dit komt omdat je op veel verschillende factoren moet letten bij het beoordelen van een bedrijf om aandelen van te kopen. Denk hierbij niet alleen aan de jaarcijfers, maar ook aan de directie en andere medewerkers van het bedrijf.

Wij raden je aan om nog een factor onder de loep te nemen bij het beoordelen van een bedrijf om aandelen van te kopen. Het gaat om een factor die je zelf waarschijnlijk zou vergeten, namelijk de toeleveranciers van het bedrijf.  

 Toeleveranciers beoordelen bij aankopen aandelen: waarom?

Iedere organisatie is afhankelijk van toeleveranciers. Sommige organisaties meer dan andere bedrijven, maar er zijn in ieder geval altijd onderlinge (zakelijke) relaties binnen grote bedrijven. Veel beleggers vergeten de toeleveranciers van een bedrijf onder de loep te nemen bij het aankopen van aandelen, maar in feite is dit erg belangrijk. Gaat het namelijk niet goed met een of meerdere toeleveranciers van een bedrijf, dan kan dit ook invloed hebben op de resultaten van het bedrijf zelf. Kan de toeleverancier van Apple bijvoorbeeld niet goed presteren door interne problemen, dan heeft Apple hier zelf ook last van.

 Toeleveranciers beoordelen: zo doe je dat

Het beoordelen van aandelen en achterliggende bedrijven is vrij lastig, maar het beoordelen van de toeleveranciers van een organisatie hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Kijk naar de jaarcijfers van dit jaar, maar ook naar de cijfers van drie jaar geleden tot nu. Op deze manier zie je namelijk de ontwikkelingen binnen de organisatie, die je zeker iets kunnen vertellen over de toekomst van de toeleverancier. Controleer ook eventuele ontwikkelingen binnen het bedrijf, zoals lopende rechtszaken, claims en ga zo maar door. Heb je dit voor alle grote toeleveranciers van de organisatie gedaan en komt er niets geks uit jouw onderzoek, dan kun je zonder zorgen investeren in de aandelen van deze organisatie.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten