donderdag 16 maart 2017

Beleggen in derivaten: de drie soorten derivaten


Derivaten zijn beleggingsproducten waarvan de waarde gebaseerd is op de waarde van een ander product. Denk hierbij aan aandelen, maar ook aan obligaties. Derivaten worden doorgaans gebruikt om de risico’s van het beleggen te beperken door spreiding aan te brengen in de portefeuille, maar ze kunnen ook gebruikt worden om slim te speculeren.



Veel mensen weten wel wat derivaten zijn, maar weten niet dat er meerdere soorten derivaten zijn. Daarom lees je in dit artikel meer over de drie soorten derivaten, zodat je precies weet waar je aan toe bent als je in dit beleggingsproduct wil investeren.

Opties als derivaten


Veel mensen weten wel wat opties zijn, maar weten niet dat opties onder de beleggingscategorie ‘derivaten’ vallen. Bij het investeren in opties, heeft de belegger de keuze om gebruik te maken van het recht op de aankoop of verkoop van een derivaat. Dit betekent dat dit beleggingsproduct dus zeker aan derivaten gelinkt is.



Futures als derivaten


Ook futures vallen onder de noemer ‘derivaten’. Futures worden ook wel forwards genoemd. Wordt er in futures belegd, dan koopt de belegger op een vastgelegde datum. Verder werken futures ongeveer hetzelfde als opties en dit betekent dat de belegger ook bij dit beleggingsproduct de keuze heeft om gebruik te maken van het recht op de koop of verkoop van een derivaat.



Swaps als derivaten


Tot slot zijn er nog de swaps, die ook onder de noemer ‘derivaten’ vallen. Bij een swap heeft de belegger de mogelijkheid om stukken te ruilen voor andere stukken. Omdat het om derivaten gaat die geruild worden voor de derivaten van een andere belegger, valt ook dit beleggingsproduct onder de categorie derivaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten