donderdag 1 juni 2017

Impactbeleggen: wat is dat precies?

Duurzaamheid is een begrip dat de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden. Niet alleen voor de consument, maar ook voor de belegger. Zo zijn er steeds meer beleggers die duurzaam beleggen, wat betekent dat zij tot op een bepaald niveau ook denken aan de wereld om hen heen bij het investeren van geld. Impactbeleggen is een extreme vorm van duurzaam beleggen. In dit artikel lees je wat impactbeleggen precies inhoudt en hoe jij kunt starten met deze vorm van duurzaam investeren.

 Impactbeleggen: een korte introductie


Bij impactbeleggen gaat het niet alleen om het behalen van rendement, maar ook om het behalen van een meetbare, duurzame impact of prestatie. Denk hierbij aan het leveren van schoon drinkwater in bepaalde ontwikkelingsgebieden, maar ook aan het bestrijden van kinderarbeid en het realiseren van een flinke energiebesparing in een bepaald gebied. Je belegt niet alleen om geld te verdienen, maar ook om echt iets te bereiken. Dit doel kan iets te maken hebben met de natuur, maar het doel kan ook sociaaleconomisch zijn.

Beleggen met impact: zes mogelijkheden


Nederlandse particuliere beleggers hebben helaas nog niet zo veel mogelijkheden om te beleggen met impact. Wil je starten met impactbeleggen, dan zijn er grofweg zes mogelijkheden om dit te doen:

1.     Je investeert direct in sociale bedrijven, bijvoorbeeld door middel van crowdfunding.
2.     Je belegt in impactfondsen, bijvoorbeeld de fondsen van Robeco, Triodos of ASN.
3.     Je spaart geld bij een groene bank, zoals Triodos of ASN.
4.     Je koopt sociale impact obligaties.
5.     Je belegt in aandelen van bedrijven die bijdragen aan het verbeteren van de wereld, bijvoorbeeld door windmolenparken aan te leggen.
6.     Je kiest voor een combinatie van bovenstaande mogelijkheden, zoals een impactfonds en een aandeel van een bedrijf dat in het kader van het impactbeleggen past.

Er zijn nog niet veel Nederlandse beleggers die zich bezig houden met impactbeleggen, maar de markt van het beleggen met impact is zeker groeiende. Wij verwachten dan ook dat de mogelijkheden van het impactbeleggen de komende jaren flink zullen stijgen, zodat jij als belegger meer mogelijkheden hebt om te beleggen met impact.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten